Informatie Zwemvaardigheid

 

Na het behalen van de zwemdiploma’s ABC of het KNZB zwemdiploma, sta je voor de keuze: stoppen met zwemmen, aanmelden bij een wedstrijdtak of je zwemvaardigheden verder uitbreiden en er nog een heleboel diploma’s (wel 16!) bij halen. Bij Vaardigheid maak je kennis met (bijna) alles wat met zwemmen te maken heeft. Naast het vergroten van de algemene zwemvaardigheid, techniek en (kracht-) uithoudingsvermogen, worden er ook andere vaardigheden aangeboden: survival, snorkelen, synchroonzwemmen en waterpolo.

Diploma’s

Alle vaardigheid diploma’s zijn er in drie verschillende niveaus. Bij ieder volgend niveau worden de oefeningen wat zwaarder, langer en/of complexer. Er is geprobeerd om zoveel mogelijk onderdelen van de zwemsport aan bod te laten komen. Ieder facet levert namelijk een bijdrage aan een uitgebreide zwemvaardigheid en kennis in zwemsporten. Alle leerlingen beginnen met het eerste niveau en zullen in de loop van de jaren alle niveaus behalen.

Om de overgang tussen het zwem-ABC/ KNZB-diploma en de Vaardigheiddiploma’s te overbruggen heeft ZPCH een overgangsdiploma ingevoerd, het Basisdiploma. Klik hier voor de precieze eisen van het basisdiploma. Zo duurt het voor de leerling minder lang om zijn of haar eerste diploma te behalen. Heb je al een diploma bij een ander bad behaald, schroom niet om dat aan te geven, dan houdt de commissie daar rekening mee. Verder worden de volgende diploma’s bij ZPCH-Vaardigheid aangeboden: Zwemvaardigheid, Survival, Snorkelen, Synchroonzwemmen en Waterpolo.

Zwemvaardigheid bestaat voornamelijk uit het zwemmen van banen met diverse zwemslagen: schoolslag, samengestelde rugslag, borst- en rugcrawl, vlinderslag, polocrawl en onder water zwemmen en oriënteren. De ‘algemene zwemvaardigheid’ wordt hierbij geperfectioneerd. Ook is er meer aandacht voor starts en keerpunten. Klik hier voor de precieze eisen van Zwemvaardigheid.Vaardigheidzwemmen; snorkelen

Survival is een onderdeel waarbij geleerd wordt hoe je jezelf en een ander kan redden. Hierbij kun je denken aan het opblazen van een broek of jas wanneer een leerling in het water terecht is gekomen of het werpen van een klos om  iemand naar de kant te trekken. Tijdens het oefenen van de vaardigheden bij dit diploma wordt ook gewezen op de mogelijke gevaren als obstakels onder water en tegenspartelende drenkelingen. De sleutelwoorden bij dit diploma zijn zelfredzaamheid, veiligheid, het leren inschatten en kiezen. Klik hier voor de precieze eisen van Survival.

Bij Snorkelen  leer je in het zwembad met het materiaal om te gaan, de ademhaling te beheersen, oriëntatie in het driedimensionale, samen te werken en intussen wordt het uithoudingsvermogen verbeterd. Zo leer je bijvoorbeeld manieren van te water gaan en je uitrusting in en onder water aan te trekken. Klik hier voor de precieze eisen van Snorkelen.

Synchroonzwemmen omvat drijfoefeningen, technische oefeningen (figuren), oriëntatie en samenwerking in zwemoefeningen. Ook wordt er op muziek gezwommen. Klik hier voor de precieze eisen van Synchroonzwemmen.

Vaardigheidzwemmen; waterpoloTen slotte bij Waterpolo leer je balvaardig te zijn tijdens het zwemmen. De zwemvaardigheden van het waterpolo komen hierbij veel aan bod, maar ook het spelen van balspellen en het werpen van een waterpolobal. Technieken als ongelijkzijdig watertrappelen, werpen en vangen (samenwerken), polocrawls zwemmen, oppakken en afmaken van de bal. Klik hier voor de precieze eisen van Waterpolo.

 

 

 

 

Afzwemmen

Als je alle eisen op een rijtje zet, zie je dat er nog een hoop te leren (en te doen) valt. In totaal 16 keer afzwemmen bijvoorbeeld!

In praktijk duurt het in totaal ongeveer 5 jaar voordat je alles behaald hebt. Dit is afhankelijk van de conditie, zwemvaardigheid en leeftijd van de kinderen. Dit betekent dat in de jaren dat de kinderen bij ons zwemmen, we zoveel mogelijk variatie in het lespakket willen brengen. Dat doen we door verschillende onderdelen en niveaus naast en door elkaar te trainen. Afzwemmen gebeurt eens in de paar maanden. Het kan zo zijn dat er voor meerdere diploma’s in één afzwemperiode wordt afgezwommen. Op de kalender zult u een datum voor afzwemmen vinden. Dit is een richtlijn. Het kan dus zijn dat er een paar weken later/eerder wordt afgezwommen. Het afzwemmen en de diploma’s zitten bij het lesgeld inbegrepen. 

Trainingsavonden Vaardigheidzwemmen

Vaardigheid traint op maandagavond een uur. Dit is mogelijk van 18:00 – 19:00 uur of van 19:00 – 20:00 uur.

Zwemkleding en snorkelspullen

Bij alle trainingen is het de bedoeling dat de snorkelspullen en het kledingpakket meegenomen worden. Ook al zwemt de leerling voor bijvoorbeeld Synchroonzwemmen. Zwemvliezen hebben we voor alle leerlingen. Uit hygiënisch oogpunt adviseert ZPCH om zelf een snorkel en duikbril aan te schaffen. Omdat iedereen een andere hoofdafmeting heeft, is het verstandig om een eigen duikbril te hebben. Zo hoeft er minder tijd te worden gestoken in het passen. Klik hier voor meer informatie over de eisen waaraan een snorkelsetje moet voldoen.

Let op: zwembrilletjes zijn niet toegestaan bij het afzwemmen van de diploma’s, zelfs bij zwemvaardigheid niet. Dit is alleen toegestaan wanneer de leerling een doktersverklaring heeft.

Kijkdagen

Kijkdagen vindt u op de kalender. De laatste 30 minuten kunnen ouders/verzorgers komen kijken aan de badrand. Wij staan altijd open voor vragen gedurende de laatste 5 minuten van de les, als de kinderen spelen en er voldoende toezicht is.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij ons: vaardigheid@zpch.nl.

Vaardigheidzwemmen; commissie

Commissie vaardigheid: Michèle, Joan en Arlène