ZPCH synchroonzwemmen in beweging

Synchroonzwemmen heeft het imago van een suffe meidensport met een glimlach en een knijper op je neus. Dit is allang niet meer het geval. Tegenwoordig is het een supersnelle en spectaculaire sport. Mooi om naar te kijken, maar nog veel leuker om zelf te doen. De Hoofddorpse vereniging ZPCH opereert al jaren aan de top van Nederland en staat aan het begin van een nieuwe ontwikkeling. Voorzitter Hans-Peter Reijnen: “Sinds 2015 is er reglementair de mogelijkheid voor jongens om deel te nemen aan competities. De toplanden hebben dit snel opgepakt, maar Nederland blijft hier tot nu toe achter. Het wordt tijd dat hier verandering in komt. Geïnspireerd door het hoge niveau van de internationale mixed duetten gaat ZPCH zich vanaf nu ook richten op de opleiding van jongens binnen het synchroonzwemmen. Een mooi uitdaging die we graag aangaan. We kunnen niet wachten om te starten”.        

Ben je nieuwsgierig geworden, kom langs en wij vertellen je graag over onze mooie sport. Hieronder het verhaal van 2 Spaanse synchroonzwemmers die over hun passie vertellen.

Pau Ribes

De Spaanse synchroonzwemmer Pau RIbes is een pionier binnen het synchroonzwemmen. Hij startte op zijn zevende nadat hij een show had gezien waar synchroonzwemmen in voorkwam. Met de steun van zijn familie en zijn club CN Granollers was het voor hem mogelijk te gaan trainen. Als enige jongen binnen de vereniging hoorde hij vaak dat synchroonzwemmen geen sport voor jongens is. Maar dankzij zijn passie voor de sport bleef Pau trainen. Het was geen gemakkelijke weg. De reglementen verboden hem om deel te namen aan competities, simpelweg omdat hij een man was. In 2015, dankzij de invoering van het mixed duet, kwam hier verandering in. Sindsdien is hij meervoudig Spaans kampioen, behaalde hij medailles bij het EK en eindigde hij drie keer als vijfde op een WK. Pau gaat door met zijn strijd totdat het normaal is dat ook jongens het synchroonzwemmen beoefenen en er geen onderscheid meer gemaakt wordt in het geslacht.  

Dennis Gonzales

De Spaanse synchoonzwemmer Dennís Gonzales (16 jaar) kwam ook al op jonge leeftijd in aanraking met synchroonzwemmen. Zijn moeder Monica was coach en Dennís ging regelmatig met zijn moeder mee naar de training. Hij voelde zich aangetrokken tot synchroonzwemmen, maar zag ook dat er geen andere jongens waren. Soms ging hij het water in en trainde samen met de meiden als onderdeel van het team. Op een dag kreeg Dennís de kans om Pau Ribes te zien zwemmen. Hij besloot op zoek te gaan naar een vereniging waar hij kon trainen en waarmee hij kon deelnemen aan wedstrijden.  

Na twee jaar kreeg Dennís van de Catalaanse zwemfederatie (FCN) de uitnodiging om te komen trainen en studeren in het “Atlethe Center Joaquim Blume”. Daar trainde hij hard voor een plaats in het Jeugdteam. Tijdens de Comen Cup in 2019 behaalde Dennis met het mixed duet een 1e plaats. Datzelfde jaar behaalde hij in dezelfde categorie de 2e plaats op de World Youth Championships.  

Door de Covid-19 pandemie werden veel evenementen uitgesteld, maar er kwamen ook veel mogelijkheden om het mixed duet synchroonzwemmen te promoten. Dennis hoopt een voorbeeld te zijn voor jongens en hun ouders en hen aan te moedigen kennis te maken met de sport zonder vooroordelen. Daarnaast hoopt hij dat coaches en verenigingen inzien dat deelname van jongens en mannen aanvullingen zijn voor het synchroonzwemmen en dat de sport daardoor veelzijdiger en spectaculairder wordt.     

Trainster Esther de Heij: “We hebben echt moeten wennen aan het idee om ook met jongens te gaan trainen. Maar pioniers als de Spaanse synchroonzwemmers Ribes en Gonzalez laten ons zien wat er allemaal mogelijk is. De sport verandert en wij gaan hier graag in mee. We hopen dat meer verenigingen dit op gaan pakken, zodat er ook voor mixed duetten een echte competitie gehouden kan worden”.

Daphne Tervelde is namens Team Sportservice onderdeel van de projectgroep Regenboogagenda Haarlemmermeer: ‘Vanuit de regenbooggedachte vind ik het een goed initiatief dat ZPCH zich inzet om diversiteit te creëren op de club. Ze denken mee hoe kinderen en jongeren zich welkom voelen om zich aan te melden voor synchroonzwemmen. Iedereen is welkom!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *