Wedstrijden

 

 

Welke wedstrijden zijn er?

Mini-Regio

Om je te kunnen meten met andere sporters worden er wedstrijden gehouden. Zolang een sporter in de “aanloop” zit, worden deze wedstrijden binnen de Regio gehouden. Aan de wedstrijden mogen alle sporters van de aanloop meedoen. De trainsters bepalen in welke categorie er wordt gezwommen, afhankelijk van welk diploma reeds in bezit is. Voor de aanloop worden die wedstrijden de “Mini-Regio” genoemd en worden 4x per jaar gehouden. Officiële jurypanels beoordelen de technische vaardigheden van de zwemsters. Op de laatste wedstrijd wordt er ook altijd een muziekuitvoering gezwommen met wederom officiële jurypanels.

 

Regio en NK

De wedstrijdploeg zwemt landelijke wedstrijden:

Interregiowedstrijden: Dit zijn 2 wedstrijden op leeftijdsniveau (age groep): één figuren wedstrijd en één uitvoeringswedstrijd. Hier doen bijna alle sporters aan mee (uit het hele land) die in die leeftijdcategorie zwemmen, soms zijn dat wel 150 zwemsters.Tijdens die wedstrijd moet je 4 figuren zwemmen. Juryleden geven je punten. Het totaal van deze punten moet boven een bepaalde hoeveelheid zijn dan krijg je weer een diploma (wedstrijddiploma) en/of een limiet. Twee limieten geeft je namelijk recht om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Voor de Age I en II is dit de Synchro Beat, bij de Junioren het NJK en bij de Senioren de NK.
Regiowedstrijden: Een wedstrijd binnen de Regio (zoals bij de Mini-regio, maar dan nu voor de wedstrijdploeg). Je kunt hier ook je diploma’s en/of limieten halen voor deelname aan de nationale kampioenschappen.
Nederlandse Kampioenschappen: Bij de Junioren, Age II en Age I worden eerst 4 figuren gezwommen en daarna mogen de beste sporters de finale zwemmen; dus de beste 12 solisten, de beste 12 duetten en de beste 12 groepen. Dat is dan een uitvoering. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen (uitvoering = kühr): solo, duet, team en combo. Solo doet iemand alleen, duet is met twee personen (met soms één reserve), team is met 4 tot 8 personen (en eventueel tot 2 reserves). De vrije combinatie ook wel combo genoemd, bestaat uit maximaal 10 deelnemers die een combinatie maken van de onderdelen (solo’s, duetten, trio’s en teams). Tenminste 2 onderdelen moeten uit minder dan 3 deelnemers bestaan en ten minste 2 delen moeten uit 4 tot 10 deelnemers bestaan. De start van het eerste gedeelte mag op de kant of in het water beginnen. Alle verdere delen moeten in het water starten. Een nieuw deel begint waar het vorige deel is geëindigd.

 

Bepalingen per Nederlands Kampioenschap:

NK Senioren 2017

NJK 2016

Welke figuren moeten er tijdens wedstrijden gezwommen worden?

Voor het overzicht van de verplichte figuren en elementen kun je op de linkjes hieronder klikken.

Figuren 2013-2017

Elementen 2013-2017

Hoe vaak zijn er wedstrijden?

Voor de wedstrijddata kun je hier kijken.