Synchroon betekent gelijk. Synchroonzwemmen is dus gelijk zwemmen. Je zwemt op de maat van de muziek, met elkaar, dezelfde figuren en bewegingen. Synchroonzwemmen is een snelle, veelzijdige en artistieke sport. Het heeft onderdelen van turnen (acrobatiek), ballet (sierlijkheid) en dansen (bewegen op muziek).

Synchroonzwemmen was altijd een meidensport. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Met de komst van de categorieën mixed duet en mixed teams zie je steeds meer jongens in deze sport. En dat is niet zo gek, want synchroonzwemmen is ook spectaculair.

Sporters die lid worden beginnen in de aanloop. Hier trainen we op de zwemvaardigheid, de basisvaardigheden van de techniek, het zwemmen op muziek en de lenigheid. Na twee tot drie jaar heeft een sporter alle basisvaardigheden onder de knie en stromen ze door naar de wedstrijdgroep. Afhankelijk van leeftijd en niveau zwem je regionaal of landelijk.

Synchroonzwemmen is een jurysport. De jury bepaalt uiteindelijk wie er wint. De jury kijkt bijvoorbeeld of de oefeningen goed bij de muziek passen, of de techniek goed is en of iedereen van een team mooi tegelijk beweegt.

In het filmpje kun je zien hoe leuk en veelzijdig synchroonzwemmen is. Lijkt het je leuk om te proberen? Geef je dan op voor een serie proeflessen!

In 2023 hebben onze sporters meegewerkt aan de opnames van Klokhuis. Zij hebben een leuk item gemaakt over synchroonzwemmen. We zijn erg trots op het eindresultaat. Klik op de button hieronder om deze aflevering terug te kijken.


Klokhuis over Synchroonzwemmen van 22 september 2023


Facebook


Youtube


Instagram