Synchroonzwemmen

Synchroon betekent gelijk. Je zwemt op de maat van de muziek, met elkaar, dezelfde figuren en bewegingen. Een wedstrijd zwem je solo (alleen), in een duet (met zijn tweeën), of in een groep (tot 10 personen). Synchroonzwemmen is een jurysport.
De jury bepaalt wie er wint. De jury kijkt bijvoorbeeld of de oefeningen goed bij de muziek passen, of de techniek goed is en of iedereen van een team mooi tegelijk beweegt.

Synchroonzwem(st)ers doen een neusklem op of een tomneus in hun neus. Door de klem of tomneus komt er geen water in de neus. Dankzij speciale onderwaterluidsprekers kunnen de sporters de muziek ook onder water horen. Bij uitvoeringen of wedstrijden is het belangrijk om er mooi uit te zien. De sporters dragen dan mooie badpakken/zwembroeken, make-up en vaak iets moois in hun haren.

Tijdens een training oefen je allerlei figuren in het water. De bedoeling is dat je die figuren zo hoog en mooi mogelijk kunt uitvoeren. Om deze figuren beter uit te voeren, doe je in een training oefeningen om sterker en leniger te worden. Je leert drijven, eggbeaten (een soort watertrappen) en heel goed zwemmen met verschillende zwemslagen. Dit is belangrijk omdat tijdens de wedstrijden iedereen van het team de slag op precies dezelfde wijze moet uitvoeren.

Synchroonzwemmen bij ZPCH. Leuk om naar te kijken maar nog leuker om zelf mee te doen!