Synchroonzwemmen

Corona (Covid-19) virus

De afgelopen weken is er veel te doen geweest rondom het virus Corona (Covid-19). De ontwikkelingen gaan snel en dit heeft ook impact op de verenigingsactiviteiten die wij organiseren.

Het bestuur van ZPCH volgt de ontwikkelingen op de voet en neemt maatregelen conform de adviezen die vanuit het RIVM, NOC-NSF en KNZB worden gegeven.

Op dit moment is besloten om alle wedstrijden, trainingen en verenigingsactiviteiten tot en met 28 april te annuleren.

Mocht u interresse hebben voor proeflessen dan kunt u een mail sturen naar commissie@sz.zpch.nl. Zodra wij de trainingen mogen hervatten zullen we een uitnodiging sturen voor de proeflessen. Ook voor anderen vragen kunt u de commissie mailen.

Synchroonzwemmen bij ZPCH

De wedstrijdsporters van ZPCH doen al jaren mee aan de Nederlandse top. Ook levert ZPCH sporters aan de nationale selectie Jong Oranje van de KNZB. In september 2017 heeft ZPCH Synchroonzwemmen van de KNZB de status “Talentcentrum” gekregen. Dit betekent dat de afdeling goede faciliteiten heeft om talentvolle sporters op te leiden tot topsporters.

Maar niet alleen topsporters vinden hun plek binnen de afdeling. Ook sporters die minder talentvol zijn, maar synchroonzwemmen superleuk vinden om te doen, krijgen alle ruimte om hun sport te beoefenen.

De afdeling synchroonzwemmen bestaat uit 80 leden. Om alle sporters in de gelegenheid te stellen deze sport te beoefenen, zijn vrijwilligers, zoals trainers, commissie, diverse subcommissies en officials actief met deze tak van sport bezig.

Wat is Synchroonzwemmen nu eigenlijk?

Synchroon betekent gelijk. Synchroonzwemmen is dus eigenlijk “gelijk” zwemmen met elkaar op de maat van de muziek. Synchroonzwemmen werd vroeger ook wel “kunstzwemmen” of “waterballet” genoemd.  De sport is te vergelijken met dansen, turnen of ballet, maar dan in het water. Het is een mooie, sierlijke, maar ook een zware sport. Bij synchroonzwemmen moet je niet alleen vele technieken beheersen, maar daarnaast is een gevoel voor ritme en uithoudingsvermogen onmisbaar.

Gevoel voor ritme is belangrijk, omdat je gelijk (synchroon) op de maat van de muziek zwemt. Een goede conditie (uithoudingsvermogen) is belangrijk, omdat je een groot deel van de figuren onder water uitvoert. Je leert goed zwemmen en veel verschillende technieken.

Synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo), met z’n tweeën (duet) en in een hele groep. Het is een echte teamsport. Samen met je teamgenoten werk je het hele jaar naar wedstrijden toe om daar zo goed te presteren. Ieder op zijn eigen niveau.

Wil je nog meer weten? Bekijk dan de rest van de site. Heb je nog vragen, stuur een mailtje naar commissie@sz.zpch.nl. We wensen je veel plezier!