Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen bij ZPCH

De wedstrijdsporters van ZPCH doen al jaren mee aan de Nederlandse top. Ook levert ZPCH sporters aan de nationale selectie. In september 2017 heeft ZPCH Synchroonzwemmen van de KNZB de status “Talentcentrum” gekregen. Dit betekent dat de afdeling goede faciliteiten heeft om talentvolle sporters op te leiden tot topsporters.

Maar niet alleen topsporters vinden hun plek binnen de afdeling. Ook sporters die minder talentvol zijn, maar synchroonzwemmen superleuk vinden om te doen, krijgen alle ruimte om hun sport te beoefenen.

De afdeling synchroonzwemmen bestaat uit 80 leden. Om alle sporters in de gelegenheid te stellen deze sport te beoefenen, zijn vrijwilligers, zoals trainers, commissie, diverse subcommissies en officials actief met deze tak van sport bezig.

 

Wat is Synchroonzwemmen nu eigenlijk?

Synchroon betekent gelijk. Synchroonzwemmen werd vroeger ook wel “kunstzwemmen” of “waterballet” genoemd.  De sport is te vergelijken met ballet, maar dan in het water. Het is een mooie, sierlijke, maar ook een zware sport. Bij synchroonzwemmen moet je niet alleen vele technieken beheersen, maar daarnaast is een gevoel voor ritme en uithoudingsvermogen onmisbaar. Ritme, omdat je gelijk (synchroon) op de muziek zwemt en uithoudingsvermogen, omdat je een groot deel van de figuren onder water uitvoert. Synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo), met z’n tweeën (duet), in een groep van maximaal 8 sporters of in een vrije combinatie van maximaal 10 sporters, ook wel combo genoemd.  In een vrije combinatie maak je combinaties van de onderdelen solo’s, duetten, trio’s en team.

Wil je nog meer weten? Bekijk dan de rest van de site. We wensen je veel plezier!