Informatie

Trainingen

De trainingen vinden plaats in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp en in de Estafette in Nieuw Vennep. In principe wordt altijd begonnen met 30 minuten landtraining (lenigheid) gevolgd door de watertraining.

De beginners (aanloop) trainen 2x per week, namelijk op woensdag en op vrijdag. De genoemde trainingstijden zijn algemene tijden. Wanneer je net begint duurt de training 2 uur; 30 minuten op de kant en 1,5 uur in het water. Zit je wat langer op synchroonzwemmen ga je steeds iets langer trainen.

 TijdWaarOpmerkingen
Woensdag16.30 – 19.00SKWAAanloop 1 en 2 trainen tot 18.30 uur
Vrijdag17.30 – 20.00EstafetteAanloop 1 en 2 trainen tot 19.30 uur

De wedstrijdploeg traint tot 4x per week De exacte tijden zijn afhankelijk van leeftijd en niveau.

 TijdWaarOpmerkingen
Dinsdag17.00 – 20.00SKWA Alleen watertraining
Woensdag16.30 – 20.00SKWA 
Vrijdag17.30 – 20.00Estafette 
Zaterdag13.00 – 17.00SKWACURA training en watertraining

De regiogroep traint 3x per week op dinsdag, woensdag en vrijdag. Ook hier hangen de exacte tijden af van de leeftijd en niveau.

 TijdWaarOpmerkingen
Dinsdag16.30 – 20.00SKWA 
Woensdag17.30 – 20.00SKWA 
Vrijdag17.30 – 20.00Estafette 

Landtrainingen

Voor synchroonzwemmen zijn verschillende vaardigheden nodig als lenigheid, kracht, coördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen. Deze onderdelen worden in het water, maar ook op het land getraind. De landtrainingen voor de wedstrijdsporters staan onder begeleiding van Fysio Cura Plaza. Onze trainers worden door Fysio Cura Plaza getraind om ook de overige landtrainingen een goede invulling te geven.

Wedstrijden

Afzwemmen (aanloop)

Het synchroonzwemmen begint bij de aanloop.  Bij de aanloop zijn er 5 diploma’s te behalen. Deze diploma’s hebben namen gebaseerd op figuren uit het synchroonzwemmen. Oplopend in moeilijkheidsgraad: basishoudingsdiploma, zeilbootdiploma, balletbeendiploma, spagaatdiploma en het barracudadiploma. Per diploma moet je een aantal vaardigheden beheersen. Voorafgaand aan het diplomazwemmen worden de sporters door de trainster geselecteerd door middel van proefzwemmen.

In principe wordt er door de regio drie maal per seizoen afzwemmen georganiseerd. Gemiddeld doet een sporter er twee tot drie jaar over om de vijf aanloopdiploma’s te halen. De data waarop afzwemmen wordt georganiseerd staan in de wedstrijdkalender.

Techniekwedstrijden

Techniekwedstrijden zijn er voor iedereen. Voor de aanloop noemen we deze wedstrijd een miniregio. Voor de wedstrijdgroep/regiogroep noemen we het een limietenwedstrijd. Tijdens deze wedstrijden zwem je 4 technische figuren voor een jurypanel. De juryleden geven je punten. Wanneer je puntentotaal hoog genoeg is kun je een wedstrijddiploma behalen. Of zelfs een limiet voor Nederlandse Kampioenschappen. Twee limieten geeft je het recht om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Deze techniekwedstrijden vinden vaak plaats binnen onze regio (Noord Holland en Utrecht). Eén keer per jaar is er voor de wedstrijdgroep een landelijke techniekwedstrijd, de interregio. Dit is een grote techniekwedstrijd waar bijna alle sporters uit één bepaalde leeftijdscategorie aan deelnemen.

In de wedstrijdkalender vindt je de verschillende limietwedstrijden en miniregiowedstrijden.

Uitvoeringswedstrijden

Alle sporters nemen deel aan uitvoeringswedstrijden. Voor de aanloop is dit 1x per jaar tijdens de laatste miniregiowedstrijd. Een groot feest in mooie badpakken en make-up. Voor de regiogroep en de wedstrijdgroep zijn er de regiokampioenschappen. De wedstrijdgroep neemt ook deel aan de interregiowedstrijd. Dit is een grote landelijke uitvoeringenwedstrijd waaraan bijna alle sporters uit één bepaalde leeftijdscategorie deelnemen.

Nederlandse Kampioenschappen

Bij het Nederlands Kampioenschap Senioren wordt een technische en een vrije kür gezwommen. De technische kür zwemt iedereen. Dit is een soort voorronde. Alleen de beste 12 uitvoeringen zwemmen in de finale een vrije kür.

Bij het NK junioren (de NJK), en het NK voor Age 2 en Age 1 (Synchrobeat) worden eerst 4 technische figuren gezwommen, net als bij een reguliere techniekwedstrijd. Alleen de beste sporters selecteren zich voor de finales. Per categorie zij er 12 finaleplaatsen; dus de beste 12 solisten, de beste 12 duetten en de beste 12 groepen. De finale is een uitvoeringenwedstrijd.

Activiteiten

Naast veel trainen doen we ook altijd wat leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan Funkamp, sinterklaas, nieuwjaarsborrel, seizoensafsluiting.

Hieronder staat de activiteitenkalender voor de afdeling Synchroonzwemmen . Deze wordt regelmatig ge-update, dus neem hier regelmatig een kijkje om te kijken of je niets leuks mist!

Clubkleding

De clubkleding wordt gedragen tijdens alle wedstrijden en activiteiten. Voor de aanloop is een T-shirt en een korte broek verplicht. Voor de wedstrijdgroep is naast het T-shirt en de korte broek ook het trainingspak verplicht.  Naast een mooi trainingspak hebben we ook inzwembadpakken en badmutsen.

Clubkleding kun je bestellen bij: Clubkledingwinkel

(Para)medische begeleiding CURA

Onze landtrainingen worden verzorgd door Fysio Cura Plaza. Een vaste fysiotherapeut verzorgd wekelijks een medisch spreekuur.