Informatie

Informatie

Trainingen

De trainingen vinden plaats in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp en in de Estafette in Nieuw Vennep. In principe wordt altijd begonnen met 30 minuten landtraining (lenigheid) gevolgd door de watertraining.

De beginners (aanloop) trainen 2x per week, namelijk op woensdag en op vrijdag. De genoemde trainingstijden zijn algemene tijden. Wanneer je net begint duurt de training 2 uur; 30 minuten op de kant en 1,5 uur in het water. Zit je wat langer op synchroonzwemmen ga je steeds iets langer trainen.

  Tijd Waar Opmerkingen
Woensdag 16.30 – 19.30 SKWA Aanloop 1 en 2 trainen tot 18.30 uur
Vrijdag 17.30 – 20.00 Estafette Aanloop 1 en 2 trainen tot 19.30 uur

De wedstrijdploeg traint tot 5x per week De exacte tijden zijn afhankelijk van leeftijd en niveau.

  Tijd Waar Opmerkingen
Dinsdag 17.00 – 20.00 SKWA  Alleen watertraining
Woensdag 16.30 – 20.00 SKWA
Vrijdag 17.30 – 20.00 Estafette
Zaterdag 13.00 – 17.00 SKWA CURA training en watertrainig

De recreatiegroep traint 3x per week op dinsdag, woensdag en vrijdag.

  Tijd Waar Opmerkingen
Dinsdag 16.30 – 20.00 SKWA
Vrijdag 17.30 – 20.00 Estafette
Zaterdag 14.30 – 17.00 SKWA

 

Kijkdagen

Omdat jonge sporters van de aanloop snel afgeleid zijn, wordt de ouders gevraagd hun kind pas aan het eind van de les op te halen. Omdat deze sporters het natuurlijk leuk vinden om het geleerde aan hun ouders te laten zien, is er een kijkdag in het leven geroepen. Iedere laatste vrijdag van de maand zijn ouders welkom om het laatste half uur van de les de vorderingen te komen bekijken. De exacte data staan in de activiteitenkalender.

Vakanties

Trainingen tijdens vakanties en nationale feestdagen zijn afhankelijk van de wedstrijdkalender voor het betreffende seizoen. De exacte info hierover zal via de nieuwsbrief en E-mail aangekondigd worden.

Landtrainingen

Voor synchroonzwemmen zijn verschillende vaardigheden nodig als lenigheid, kracht, coördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen. Deze onderdelen worden in het water, maar ook op het land getraind. De landtrainingen voor de wedstrijdsporters staan onder leiding van Fysio Cura Plaza. Onze trainers worden door Fysio Cura Plaza getraind om ook de overige landtrainingen een goede invulling te geven.

Benodigdheden (trainingen)

 • Badpak (geen bikini)
 • Badmuts
 • Neusklem of tomneuzen
 • Zwembrilletje
 • Slippers
 • Bidon met water
 • Grote handdoek voor de landtraining
 • Bottles (opblaasbare waterzakken)
 • Later komen daar nog materialen bij als loodgordel, enkellood, elastieken, dynabands, etc..

Wedstrijden/afzwemmen

Afzwemmen (aanloop)

Het synchroonzwemmen begint bij de aanloop.  Bij de aanloop zijn er 5 diploma’s te behalen. Deze diploma’s hebben namen gebaseerd op figuren uit het synchroonzwemmen. Oplopend in moeilijkheidsgraad: basishoudings-diploma, zeilbootdiploma, balletbeendiploma, spagaatdiploma en het barracudadiploma. Per diploma moet je een aantal vaardigheden beheersen. Voorafgaand aan het diplomazwemmen worden de sporters door de trainster geselecteerd door middel van proefzwemmen.

In principe wordt er door de regio drie maal per seizoen afzwemmen georganiseerd. Gemiddeld doet een sporter er twee tot drie jaar over om de vijf aanloopdiploma’s te halen. De data waarop afzwemmen wordt georganiseerd staan in de wedstrijdkalender.

Techniekwedstrijden

Techniekwedstrijden zijn er voor iedereen. Voor de aanloop noemen we deze wedstrijd een miniregio. Voor de wedstrijdgroep/recreatiegroep noemen we het een limietenwedstrijd. Tijdens deze wedstrijden zwem je 4 technische figuren voor een jurypanel. De juryleden geven je punten. Wanneer je puntentotaal hoog genoeg is kun je een wedstrijddiploma behalen. Of zelfs een limiet voor Nederlandse Kampioenschappen. Twee limieten geeft je het recht om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Deze techniekwedstrijden vinden vaak plaats binnen onze regio (Noord Holland en Utrecht). Eén keer per jaar is er voor de wedstrijdgroep een landelijke techniekwedstrijd, de interregio.

Dit is een grote techniekwedstrijd waar bijna alle sporters uit één bepaalde leeftijdscategorie aan deelnemen.

Benodigdheden techniekwedstrijden

 • Geheel zwart badpak (alleen klein logo mag. Strepen, motieven en andere kleuren zijn NIET toegestaan)
 • Geheel witte badmuts (andere kleuren zijn NIET toegestaan)
 • Groene ZPCH badmuts (inzwemmen)
 • Neusklem of tomneuzen
 • Zwembrilletje
 • Slippers
 • Eventueel een badjas of grote handdoek om warm te blijven
 • Flesje drinken, bij voorkeur water
 • Gezond tussendoortje als fruit of een boterham. Geen snoep!
 • ZPCH-clubkleding (verplicht tijdens aankomst wedstrijd, eventuele prijsuitreiking en opmars)

In de wedstrijdkalender vindt je de verschillende limietwedstrijden en miniregiowedstrijden.

 Uitvoeringswedstrijden

Alle sporters nemen deel aan uitvoeringswedstrijden. Voor de aanloop is dit 1x per jaar tijdens de laatste miniregiowedstrijd. Een groot feest in mooie badpakken en make-up. Voor de recreatiegroep en de wedstrijdgroep zijn er de regiokampioenschappen. De wedstrijdgroep neemt ook deel aan de interregiowedstrijd. Dit is een grote landelijke uitvoeringenwedstrijd waaraan bijna alle sporters uit één bepaalde leeftijdscategorie deelnemen.

Benodigdheden uitvoeringswedstrijden

 • Inzwembadpak
 • Groene ZPCH badmuts
 • Poedergelatine (te koop bij o.a. Vitaminestore in Hoofddorp)
 • Kwast (bv scheerkwast) om gelatine mee in het haar te doen
 • Kommetje en lepeltje of kloppertje
 • Heel veel zwarte schuifspeldjes (minimaal 100)
 • Knotspelden (minimaal 20)
 • Dun haarnetje
 • Zwarte elastiekjes
 • Borstel
 • Oude handdoek

Nederlandse Kampioenschappen

Bij het Nederlands Kampioenschap Senioren wordt een technische en een vrije kür gezwommen. De technische kür zwemt iedereen. Dit is een soort voorronde. Alleen de beste 12 uitvoeringen zwemmen in de finale een vrije kür.

Bij het NK junioren (de NJK), en het NK voor Age 2 en Age 1 (Synchrobeat) worden eerst 4 technische figuren gezwommen, net als bij een reguliere techniekwedstrijd. Alleen de beste sporters selecteren zich voor de finales. Per categorie zij er 12 finaleplaatsen; dus de beste 12 solisten, de beste 12 duetten en de beste 12 groepen. De finale is een uitvoeringenwedstrijd.

 

Activiteiten

Naast veel trainen doen we ook altijd wat leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan Funkamp, sinterklaas, nieuwjaarsborrel, seizoensafsluiting.

Hieronder staat de activiteitenkalender voor de afdeling Synchroon-zwemmen . Deze wordt regelmatig ge-update, dus neem hier regelmatig een kijkje om te kijken of je niets leuks mist!

Activiteit Wanneer Waar Bijzonderheden
Kijkles 30 November Estafette
Kijkles 22 December Estafette
Nieuwjaarsborrel
Kijkles 25 Januari Estafette
Kijkles 22 Februari Estafette
Kijkles 29 Maart Estafette
Kijles 26 April Estafette
Kijkles 31 Mei Estafette

 

Flexisporten

Ben je een jongen of een meisje tussen de 5 en 8 jaar, vind je het leuk om te bewegen op muziek en houd je van show sporten? Maar wil of kun je nog niet kiezen? Dan is het Flexisporten programma echt iets voor jou! Vanaf september 2018 start ZPCH in samenwerking met SV Pax een bijzonder traject.

Meer algemene informatie: www.flexisporten.nl.

Meer specifieke informatie: stuur een mailtje naar flexisportenskwa@gmail.com

Clubkleding

De clubkleding wordt gedragen tijdens alle wedstrijden en activiteiten. Voor de aanloop is een T-shirt en een korte broek verplicht. Voor de wedstrijdgroep is naast het T-shirt en de korte broek ook het trainingspak verplicht. Kleding wordt gedragen voor, tijdens en na de wedstrijd. Een opmars en prijsuitreiking is altijd in clubkleding.

De clubkleding mag niet voorzien zijn van de naam van de sporter (niet op het jasje en ook niet op het T-shirt). Het ZPCH-Synchroonzwemmen logo komt alleen op het T-shirt en het jasje. Niet op de lange en de korte broek.

Clubkleding kun je bestellen bij: Clubkledingwinkel

(Para)medische begeleiding CURA

Onze landtrainingen worden verzorgd door Fysio Cura Plaza. Een vaste fysiotherapeut verzorgd wekelijks een medisch spreekuur.