Welke diploma’s zijn er?

Het synchroonzwemmen begint bij de “aanloop”.  Bij de aanloop zijn er 5 diploma’s te behalen. Deze diploma’s hebben namen gebaseerd op figuren uit het synchroonzwemmen. Oplopend in moeilijkheidsgraad: Basishoudingsdiploma, Zeilbootdiploma, Balletbeendiploma, Spagaatdiploma en het Barracudadiploma.

Klik op het diploma om meer informatie te lezen.

 image0063  image007  image0081  image011  image0152
Basishouding diploma Zeilboot diploma Balletbeen diploma Spagaat diploma Barracuda diploma

Na de aanloop zijn er 4 wedstrijddiploma’s te behalen, oplopend in moeilijkheid van Age I tot Senior. Deze ploegen worden ook wel de “Wedstrijdploeg” genoemd. De zwemsters worden in categorieën ingedeeld op leeftijd en diploma:

  • Age 1: 12 jaar en jonger
  • Age 2: 15 jaar en jonger
  • Junioren: 18 en jonger
  • Senioren: 19 jaar en ouder

Om mee te mogen doen aan nationale kampioenschappen moeten er limieten gehaald worden gedurende een seizoen. Voor de eisen, welke er gesteld worden vanuit de KNZB om deze limieten te behalen, kun je hieronder een overzicht vinden:

NB: Limieteisen 2016 zijn nog niet bekend

Binnen bovenstaande leeftijdscategoriëen kunnen ook diploma’s worden behaald. Per leeftijdscategorie bestaat er één diploma. Op de volgdende KNZB pagina staat benoemd hoeveel punten er behaald moeten worden om een diploma te verkrijgen: KNZB Diploma eisen. scan0004

 

Wanneer mag een sporter van de “aanloop”  afzwemmen voor een diploma?

Voorafgaand aan het diplomazwemmen worden de sporters door de trainster geselecteerd door middel van proefzwemmen. Mits de uitslag positief is, mogen ze afzwemmen.

Hoe vaak kan er voor een diploma gezwommen worden?

In principe wordt er door de regio drie maal per seizoen afzwemmen georganiseerd. Gemiddeld doet een sporter er twee tot drie jaar over om de vijf aanloopdiploma’s te halen. Voor de data waarop afgezwommen kan worden, kun je hier kijken.