NJJK lange baan 2016 en NK 5000m 2016 in Dordrecht

NJJK lange baan 2016 en NK 5000m 2016 in Dordrecht

Door de verschillende zwemmers van ZPCH werd er op NJJK en NK 5000m gezwommen vanaf donderdag 16 juni t/m zondag 19 juni. Voor een was het wat meer succesvol dan voor de ander, maar bij de coaches is een overwegend goed gevoel overgebleven.

Er waren mooie resultaten, medailles en ook belangrijke leermomenten. De sfeer en toon was gezet door de flitsende start van Imani tijdens het toernooi. Daar is al uitgebreid bij stil gestaan. De prestaties van de andere waren misschien minder in het oog springend voor de buitenstaanders, maar betekende ook veel voor de sporters en coaches.

Caroline Boxman had voor het eerst van haar zwemcarrière een NJJK-limiet gezwommen. Op zich al een mooie prestatie, en aan haar de moeilijke taak om de technische en zware 400 meter wisselslag te laten zien wat ze waard was. Het werd geen PR, maar wel een technisch goed uitgevoerde race in een heksenketel waarin ze totaal geen ervaring had. Ze is zeker niet kopje onder gegaan, maar kan deze ervaring goed meenemen voor volgende keren op een NK.

Alysha de Jong mocht drie starts maken. Zij scoorde 75% PR ten opzichte van haar inschrijving. Een mooi resultaat. In het oog sprongen haar 200m wisselslag waarop ze ook een nieuw PR zwom met bovendien een tussentijd PR op de 50m vlinderslag. Beste prestatie was haar 800m vrije slag, ze zwom dicht bij haar 25m-badtijd in een 50m-bad. Een zeer goed resultaat, wat gelukkig in werd gezien door de opmerkzame supporters. Alysha liet een beter indruk achter dan op de NJJK korte baan in Amsterdam in het begin van het jaar.

Imani de Jong scoorde 90% PR, alleen de 50m schoolslag leverde geen PR op. Voor de kenners geen verrassing. Ze werd gedeeld 1ste in de ranking van de André Cats Bokaal die bepaald wie de beste zwemster van het toernooi is. EYOF-limieten op de 50m, 100m en 200m vrije slag en verbeterde daarmee ook de Club Records van het 25m-bad in een 50m-bad. Een klein detail is dan haar PR als tussentijd op de 50m vlinderslag. Goud op de 100m, 200m en 400m vrije slag, zilver op de 200m en 400m wisselslag en brons op de 50m vrije slag en 200m vlinderslag.

Kaylee de Jong had eigenlijk alleen maar zware afstanden op het programma staan. Met in totaal 5800 wedstrijd meters zwom zij het grootste aantal meters. Zij scoorde 66,6% PR,maar aan het einde van het toernooi was de 400m wisselslag misschien net te veel. Maar de gouden medaille op de 5000m vrije slag kan niemand haar meer afnemen. Tijdens de 5000m waren er wat problemen die haar weerhielden van haar droomdoelstelling, maar het leverde haar wel een PR op en een Club Record op de 5000m vrije slag.

Marijn Kagchelland had bewust gekozen om maar een van zijn twee startmogelijkheden te verzilveren. Hij liet de 1500m vrije slag in Dordrecht lopen om in Vriezenveen dezelfde afstand in het Open Water te zwemmen, die hij op zijn naam wist te schrijven. Dat was een toch wel een risico omdat hij nog wel kampt met de naweeën van een hersenschudding. Gelukkig pakte het goed uit, een 100% score. Hij zwom de 5000m vrije slag in een mooie vlakke race en na verwachting onder 1uur en 5 minuten totaal en een Club Record. Zijn tussentijd op de 1500m vrije slag leverde hem het PR van de Week op. Het herstel lijkt gelukkig de goede kant op te gaan!

Sander Kirillova had zijn toernooi gepland rond de 200m vlinder slag. Het doel was om de finale te behalen, iets wat hem lukte in een PR en 4de plaatsingstijd. In de finale wist hij (aangemoedigd door Imani) nog een keer zijn PR te verbeteren die hij kort daarvoor had gezwommen. Het experiment om zowel de 1500m vrije slag en 400m wisselslag in de huidige programmering te zwemmen liep minder goed af. Dat was een leer moment dat we mee gaan en moeten nemen. Uiteindelijk wel 75% score en bovendien wel voldoen aan het motto “one aim, one shot, one hit” op de 200m vlinder, waarmee hij net naast het brons greep.

Maike van de Velde had ook een beperkt programma gekozen. Scoorde 50% PR, iets wat niet echt haar prestatie goed weergeeft. De 400m vrije slag werd op de eerste dag van het toernooi gezwommen om de “snelheid” te testen voor de 5000m vrije slag. Zij verscheen goed voorbereid aan de start, waarbij ze ook had nagedacht over haar probleem dat ze meestal heeft met haar badmuts tijdens lange standen. Van het drietal ZPCH-ers die de 5000m zwommen was die van Maike het meest constant qua splittijden, iets wat veel beheersing vraagt. Ze zwom dus een zeer vlakke  5000m en zwom zeer verdienstelijk naar een zilveren medaille.

Domique van Vuure heeft het afgelopen seizoen heel erg moeten wennen aan de methode die ZPCH volgt. Zij kon niet meer dan drie starts afdwingen voor de NJJK, maar wist wel een uitstekende 100% PR score te behalen. Ze startte het toernooi met een gewaagde en zeer moedige 400m vrije slag die haar direct een PR opleverde. Op de 100m vrije slag wist ze net niet haar eigen doelstelling te behalen, de ijstaart. Maar ze toonde tijdens de 200m vrije slag haar PR zo te verbeteren dat ze een bij plaatsingstijd wist om te buigen die als nog onder de NJJK-limiet lag. Ook zij wist een PR te noteren, zwom een verbetering op de 50m vrije slag als tussentijd. Dit was een prachtige sportieve revanche voor de keren dat het net niet lukte. Dit was in de ogen van de coach de mooiste “overwinning” waarop we verder kunnen bouwen voor meer in het oog springende resultaten.

Samantha van Vuure is een “slowstarter” in een toernooi. Geen schande, daar hebben meer dames in de ploeg last van. Ook zij moet nog wennen aan het onderscheid met haar vorige club en heeft de pech dat ze in dezelfde klasse als Imani start. Ze scoorde 54,5% PR op haar starts. De mooiste was op de 800m vrije slag waar ze ook een zilver medaille pakte. Dit was zeker een prettig resultaat na de 400m vrije slag waarop ze net geen PR zwom en net naast de bonzen medaille greep. Op de 200m vrije slag was de 5de plaats het hoogst haalbare in de titanenstrijd waarin ze verzeild raakte. Dat was zeker geen schande, maar het hoogst haalbare. De concentratie was beter dan op de NJJK korte baan eerder dit jaar, maar daar valt best nog veel te halen. Het belangrijkste leermoment was dat een goede race voorbereiding echt erg belangrijk is om een grotere kans te hebben op een goed resultaat. Al met al een goed toernooi voor Samantha.

Kim Zwinkels wist op ook een 100% PR score neer te zetten. Het werd op de 200m wisselslag erg spannend, maar 0,01 seconde PR is toch echt ook een PR dat telt. Haar mooiste races waren de 100m vlinder slag met een tussentijd PR op 50m en de 100m vrije slag. Kim was duidelijk op jacht naar de ijstaart. Ze liet de tweede ijstaart van het seizoen op haar naam noteren. Ze zwom een keurig verdeelde 100m met een sterke tweede baan. Dat kunnen we proeven op de BBQ komende vrijdag, want daar zullen we het resultaat van het seizoen vieren. Opvallend was de vooruitgang van Kim op de vlinderslag, het lijkt wel vanzelf te gaan. Dat geeft goede mogelijkheden voor volgend seizoen, de twee top-10 plaatsen zijn daar ook een indicatie voor. Toch zal er wel weer hard gewerkt moeten worden om de aansluiting te houden en de positie misschien zelfs te verbeteren.

 

 

Geef een reactie